Επιδοτήσεις μικρομεσαίων με προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ

Από τη θεωρία στην πράξη σε ό,τι αφορά την άμεση προώθηση των δημοσίων επενδύσεων ως ανάχωμα στην ύφεση για το 2010 περνά τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προκηρύσσοντας το δεύτερο κύκλο επιδοτήσεων μέσω ΠΕΠ για ΜΜΕ με προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ και έμφαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, «έσπασε» σε δύο κύκλους την επιχορήγηση των ΜΜΕ. Την προκήρυξη άμεσα στις αρχές του χρόνου του δεύτερου κύκλου της προκήρυξης ενισχύσεων ΜΜΕ των: τουρισμού, μεταποίησης, υπηρεσιών και του εμπορίου σχεδιάζει τώρα το ΥΠΟΙΑΝ σε μια προσπάθεια να δοθεί μα ώθηση στις επενδύσεις από την αρχή της χρονιάς.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της προκήρυξης που είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο η προηγούμενη κυβέρνηση με συνολικό προϋπολογισμό 1.050 εκ. ευρώ.

Με απόφαση της ΥΠΟΙΑΝ, Λούκας Κατσέλη ο προϋπολογισμός «έσπασε» σε δύο κύκλους των 525 εκ. ευρώ ο καθένας για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν ότι δεν υπήρχε τρόπος κάλυψης στο σύνολο της δημόσιας δαπάνης, λόγω δημοσιονομικής δυσπραγίας και ο δεύτερος ότι θα έπρεπε να επανεξεταστούν τα κριτήρια ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη στόχευση στην πράσινη οικονομία και επιπλέον να επιταχυνθεί η αξιολόγηση και -κυρίως - η απόδοση της δημόσιας δαπάνης για τους δικαιούχους.

Οι υπηρεσίες του αρμόδιου υφυπουργού Σταύρου Αρναουτάκη επεξεργάζονται τις αλλαγές που έχουν από καιρό προαναγγελθεί στο πρόγραμμα με στόχο να γίνει πιο ελκυστικό.

Εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κίνητρα διατήρησης σε πρώτη φάση και ει δυνατόν πρόσληψης επιπλέον εργαζόμενων, τα οποία να είναι συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων, αφού το πρόγραμμα επιδοτείται από την ΕΕ (ΕΣΠΑ), και ταχύτερες διαδικασίες ελέγχου και καταβολής των επιδοτήσεων.

Στο νέο κύκλο οι αλλαγές επικεντρώνονται σε κίνητρα στήριξης της απασχόλησης, στο πρότυπο του ΟΑΕΔ Επιδοτεί επιχειρήσεις για την απασχόληση ανέργων (εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που έχουν το Ατομικό Σχέδιο Δράσης).

Σε περίπτωση που μειώσουν το προσωπικό τους υποχρεούνται σε επιστροφή της ενίσχυσης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο το μέτρο να αφορά και σε υφιστάμενους εργαζόμενους στο πρότυπο συστημάτων εγγύησης που έχουν ήδη θεσπίσει άλλα κοινοτικά κράτη.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΑΝ όλη αυτή η προεργασία θα ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου ώστε από το Φεβρουάριο και μετά να μπορεί να προχωρήσει η προκήρυξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορικών τραπεζών και του ΥΠΟΙΑΝ κατά τον πρώτο κύκλο της προκήρυξης υπήρξε προσέλευση και μάλιστα ικανοποιητική. Μάλιστα τις δύο τελευταίες ημέρες της προθεσμίας (17 και 18 Δεκεμβρίου) κατατέθηκαν συνολικά 35.000 επενδυτικές προτάσεις με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σύστημα μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας και να υπάρξει παράταση για την προκήρυξη των μικρομεσαίων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελικά στοιχεία κατατέθηκαν συνολικά περίπου 48.147 προτάσεις, αριθμός που ήταν αρκετά κοντά στο αναμενόμενο (περίπου 55.000), ενώ έως πριν από λίγες ημέρες πληροφορίες από τράπεζες έκαναν λόγο για 15.000 περίπου αιτήσεις.

Πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για να δουν ποιες πληρούν τις προϋποθέσεις αξιολόγησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μικρότερο ενδιαφέρον υπήρξε στον τουρισμό και στη μεταποίηση.

Ποσά και προϋποθέσεις

Το πρόγραμμα του ΥΠΟΙΑΝ επιχορηγεί την υλοποίηση επενδύσεων που αφορούν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας με ποσοστό ενίσχυσης 55% ή 65%, ανάλογα με την έδρα της εταιρείας.

Η μέγιστη επιχορηγούμενη επένδυση κυμαίνεται από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ ανάλογα με τον κλάδο.

Ο κατώτερος επιδοτούμενος προϋπολογισμός είναι 50.000 για τη θεματική ενότητα «Μεταποίηση», 30.000 ευρώ για τον «Τουρισμό» και 20.000 ευρώ για τις ενότητες «Εμπόριο» και «Υπηρεσίες». Δικαίωμα συμμετοχής είχαν και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με το σύστημα της «δικαιόχρησης» (franchising).

Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει δύο τουλάχιστον πλήρεις δωδεκάμηνες και κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, να λειτουργούν με νομική μορφή ατομικής επιχείρησης ή Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή ΕΠΕ ή Α.Ε. και ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών τριετίας τους να κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει να απασχολούσαν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και να μην ήταν προβληματικές την 1η Ιουλίου 2008. Μπορεί να χορηγείται σε επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές κατά την ημερομηνία εκείνη, αλλά κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια συνεπεία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8:46 π.μ.

    γεια σας,
    κανω χειροποιητα κοσμηματα κ σκεφτομαι να κανω e shop με εδρα νησι κατω απο 3100 κατοικους.υπαρχει η θα υπαρξει καποια επιδοτηση για γυναικεια επιχειρηματηκοτητα σε ακριτικα νησια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. ILF consulting Φοροτεχνικές, οικονομοτεχνικές και υπηρεσίες επιδοτήσεων ΕΣΠΑ, ESPA, Αναπτυξιακού νόμου, leader, αγροτικής ανάπτυξης , ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για ιδιώτες , επιχειρήσεις, δημόσιους και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς www.ilfconsult.com 2106926590

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας και Καλώς ήλθατε στην Spotcap Παγκόσμια Δανειοδοτικές Υπηρεσίες, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης σύμβουλος δανείου.

    Χρειάζεται μεγάλη οικονομική ενίσχυση; χρειάζεστε ένα δάνειο για διάφορους σκοπούς; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και να έχετε ένα δάνειο στο λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, διότι παρέχουμε άριστες υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο.

    Προσφέρουμε κάθε είδους δάνειο (Προσωπικό Δάνειο, Επιχειρηματικό Δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια και μπορείτε επίσης να δανειστείτε μέχρι και 15 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα δανειακών προϊόντων.

    Γνωρίζουμε ότι η απόκτηση ενός νόμιμου δανείου ήταν πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα Στα άτομα που έχουν οικονομικό πρόβλημα και χρειάζονται λύση σε αυτό, πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν τόσο δύσκολο να πάρουν δάνειο μετοχών από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος ποσοστό, ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, λόγος χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό αποτέλεσμα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο

    Δεν υπάρχουν πλέον χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις τράπεζας. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου θέλετε

    Παρέχουμε υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης 24 ωρών. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λήψη απάντησης Σε μια στιγμή.

    Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να ξέρουν ότι έχετε χαμηλά μετρητά, απλά γράψτε μας και θα λάβετε ένα δάνειο.

    Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή